Watch the Alcohol Awareness Videos & Test Your Knowledge

As an educational project, AACT developed two videos using CSUDH students. Questions were asked of the students as to what facts and opinions they had about drinking. View the videos below:

Part 1: Student interviews are conducted at the CSUDH Sports Lounge to find out what knowledge students have on alcohol.

Part 2: Students talk about issues related to alcohol from Greeks to student organizations.

 

CSUDH Alcohol Awareness Knowledge Test 

The CSUDH Alcohol Awareness Coordinating Team (AACT) would like to determine what facts you know or don't know about alcohol. If you don't know the answer to the questions below, give it your best guess. Many myths exist about drinking and college students. The AACT wants students to learn important information about alcohol. With knowledge, you will be able to make better decisions and act responsibly.

  1. How many drinks in a row is considered binge drinking?
  2. What does B.A.C. stand for?
  3. What is the best way to sober up?
  4. What should you do if someone passes out from drinking too much alcohol?
  5. The following are amounts of different kinds of alcohol. Which one has the most alcohol?
    • a can of beer
    • a glass of wine
    • a wine cooler
    • one shot of hard liquor
    • It is impossible to compare since the amount of alcohol in each drink can vary greatly
  6. What is the legal limit of a person's BAC before they are considered too drunk to drive?
    • Drivers age 21 and above
    • Drivers age under 21
  7. What are some of the consequences of drinking too much too often?
  8. Define a designated driver?

Answers

  1. Question: How many drinks in a row is considered binge drinking?
    Answer: On average, 4 drinks in a row is considered binge drinking and more specifically it is 4 drinks in row for women and 5 for men.
  2. Question: What does B.A.C. stand for?
    Answer: Blood Alcohol Concentration, the ratio of alcohol to the blood in the bloodstream.
  3. Question: What is the best way to sober up?
    Answer: Time is the only way to sober up. Myths about drinking coffee, cold showers or other remedies donÕt work. Only time works. Generally speaking for every 1 ounce of alcohol, it takes at least one hour for your body to process the alcohol and eliminate it.
  4. Question: What should you do if someone passes out from drinking too much alcohol?
    Answer: If someone passes out from drinking too much alcohol, it is a sign of alcohol poisoning. A person who passes out may go into a coma, gag, choke or even die. You need to get the person medical attention. You may need to call 911 and alert the operator that the person has passed out from consuming alcohol.
  5. Question: The following are amounts of different kinds of alcohol. Which one has the most alcohol?
    Answer: It is impossible to compare since the amount of alcohol in each drink can vary greatly. Mixed drinks may contain multiple shots. Bartenders pour different amounts. Size of glasses vary. The person drinking should be aware of the amount and speed of alcohol they have consumed.
  6. Question: What is the legal limit of a person's BAC before they are considered too drunk to drive?
    Answer:
    • Drivers age 21 and above: .08
    • Drivers age under 21: .00
    Anyone age 21 or above that is caught with a .08 BAC level or higher will be considered driving under the influence. The individual may lose his/her license, pay costly attorney fees, experience higher insurance premiums. For individuals who are under 21 years of age, it is a 0 tolerance for alcohol.
  7. Question: What are some of the consequences of drinking too much too often?
    Answer: Health issues, poor performance in school, sexual dysfunction, injuries, vehicular accidents, argument or fight with another person. All of these situations have different consequences; none of them positive.
  8. Question: Define a designated driver?
    Answer: Before going out to drink at a bar or party, this person has been designated to drive and has agreed to consume NO ALCOHOL.

If you have further questions about alcohol, you may contact the Health Educator in the Health and Psychological Services at (310) 243-3629. If you know someone has drinking problem there is a twelve step program on campus called Dominguez X 12 and there is a confidential line at (310) 243-2210. Counselors are available at the Career Center or in Student Health & Psychological Services.

These videos and exercise were developed and distributed by the CSUDH Alcohol Awareness Coordinating Team (AACT). If you would like to participate in educating students on these important issues, please contact Sonja G. Daniels, Ed.D., Associate Vice President of Student Affairs/Dean of Students. Phone: (310) 243-3784. Email: sdaniels@csudh.edu

Back to main Alcohol Awareness page